2009. október 25., vasárnap





A virtuális valóság a tudományos-fantasztikus írók, filmek egyik legnépszerűbb témaköre. A mesterségesen megteremtett valóságban az ember minden elképzelése valóra válhat, csak a fantázia szabhat határt.

De mi is az a virtuális valóság/Virtual Reality?

Kezdjük a fogalmak külön-külön történő értelmezésével:

A valóság a Magyar Értelmező Kéziszótár szerint a következő: Az, ami létezik, és a létező világban végbemegy. Természetesen ez csak egy megközelítés, a Wikipédián például ezt írják róla: wikivalóság

És mi a virtuális? „virtuálisnak nevezhetünk minden mesterségesen előállított illúziót, amely képes a természetes érzék­szervi benyomások által keltett valós élmények helyettesítésére” –írja a magyarvirtuálisenciklopédia.




Látható tehát, hogy ez a technika a valóság olyan tükrözése, amely érzékszerveiket is becsaphatja. Olyan egyszerű dolgokra is lehet gondolni, mint például a repülőgép szimulátorok, vagy egy 3D-s mozifilm, vagy akár a számítógépes játékok. Manapság egyre igazibb, de mégis mesterséges környezetben gyakorolhatják a pilóták a repülőgép vezetését, hogy a valóságban még jobban uralják a gépüket. A virtuális valóságban pedig a valóságos környezet olyan mértékű leképezése történik a számítógépek segítségével, hogy azt a felhasználó teljes mértékben valódinak érzékel, és egyre inkább megpróbál a részévé válni (például átrendezheti a szobáját). Ennek a technikának a felhasználása gyakorlatilag bárhol lehetséges. Orvostudomány, hadászat, térrendezés, játékok és még számtalan területet lehetne felsorolni. A legfontosabb az legyen, hogy a környezet minél valódibb legyen. Cél, hogy a felhasználó otthon érezze magát a mesterséges otthonában is. Magyarán a virtuális fotel is legalább olyan kényelmes legyen, mint a valódi, de a példákat még lehetne folytatni.


A virtuális valóság megalkotása – a laikusok számára - bonyolult számítógépes programok és eszközök segítségével történik, melyek segítik a virtuális tér megalkotását, illetve annak érzékelését. Létezik a VRML (Virtual Reality Modeling Language: látszólagos valóságot modellező nyelv): Segítségével 3D-s terek, szövegek, jelenetsorok készíthetőek el a legapróbb részletig. Természetesen segédprogramokkal még további lehetőségeket tudunk kialakítani, de fontos tudni, hogy a számítógép teljesítményét igencsak igénybe veszik. Ezért egy megfelelő teljesítményű és tárolókapacitású gép(ek)et kell erre a célra használni. A felhasználónak pedig különböző érzékelőkkel ellátott kesztyűket, sisakokat stb. kell magára vennie, hogy a legteljesebb élményt kapja.


A VR az alábbi érzékelésekre épít:
- mozgás és pozíció: nincsenek korlátok, bármilyen mozdulat elvégezhető, lekövethetőség lehetősége (pl.: A FIFA játék készítése során a valódi játékosok mozgását modellezik a játékban. Az igazi focistához, számítógéphez kapcsolt érzékelőket kötnek, hogy a játék során C. Ronaldo biciklicsele valódinak tűnjön)
- tapintás és erőhatások érzékelése: mozgások során milyen erőhatások érik a testet, ill. végtagok hogyan működnek
- látásérzékelés: legfontosabb terület, élethű 3D képek megalkotása a cél.
- hallásérzékelés: hangberendezésekkel érik el a megfelelő hatást


Egy későbbi bejegyzésben a lehetséges érzékelő eszközöket mutatom be. Természetesen nem maradhat ki a híres/hírhedt SecondLife, és a jövővel foglalkozó kérdések és a veszélyek bemutatása sem.

Jöjjön egy videó a Microsoft Virtual Earth 3D-ről, egy kis séta New York-ban:
NewYork3D

A bejegyzés elkészítésében segített: fokusz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése