2009. november 18., szerda

Second Life



A VR legjobb területe a játék. Számtalan variáció létezik: háborús, sci-fi, sport, (rajz)film, szimuláció stb. Most az egyik, ha nem a legnépszerűbb játékot mutatom be: Second Life.

Ki nem gondolt már arra, hogy bárcsak előröl kezdhetné az életét? Az új éltben egy sikeres üzletember lesz a szegény egyetemistából, vagy az üzletemberből lesz egyszerű életművész? Nos, ebben a játékban bármi lehetséges. Szerte a világon közösségek szerveződtek köré, hogy újabb és újabb ötletekkel gazdagítsák az új világot. Emberek milliói élik itt világukat, lépnek kapcsolatba a többiekkel és színesítik a közösséget.

Röviden az SL-ről: 2003-ban találta ki a Linden Research Ltd, de népszerűségét csak az utóbbi 2-3 évben lehetett érzékelni. Egy külön programot kell letölteni, hogy működjön a játék, a megfelelő technikai és online kapcsolat mellett már indulhatunk a világ felfedezésére. Saját programnyelve van, amely a működéshez szükséges körülményeket lehet szimulálni, de lényegében mindent az ide belépők terveznek meg.

Ez úgy történik, hogy egy software-t kell letölteni, majd utána úgynevezett avatart készítenek el. Az avatar jelenti a megszemélyesített karaktert, ennek bármilyen alakot, ruhát, hobbit stb. találhatunk ki, így akár egy tökéletes alteregót is készíthetünk. Egy felhasználó több avatart is birtokolhat, így csak következtetni lehet a 11,5 milliós regisztráltból az össz népességre.
Igen, népességre hiszen a játék célja a valódi világot elkészíteni. Ebben a világban saját pénz is van (Linden dollár), négy különbözö ingatlantípus, járművek, művészeti bemutatók is tarhatóak, számos nagy egyetem képviselteti magat a világ minden tájáról. Tiniknek is készült egy Teen Second Life nevű program. A játékban való részvételhez szükséges egy érvényes e-mail cím, és természetesen a kliensprogram.

Természetesen kritikák is érik a játékot.
• Piramisjáték: A játékban csak a Linden Lab, és néhány kiváltságos játékos gazdagodik meg, ami a valóságban jelentős pénzmozgást eredményezhet
• Jelen van a pedofilia, és egyéb szexuális jellegű bűncselekmények is elkövethetővé válik

A való világban már számtalan honlap, újság, film, klub jött létre, hogy tovább gazdagítsák az amúgy is elképesztő világot. A felhasználók félelmetes érzékkel teremtenek újjá országokat, városokat, embereket tárgyakat stb.
Az SL tehát annyiban különbözik egy hagyományos értelemben vett játéktól, hogy itt semmilyen kötelező szinteket, kötelező teljesítményeket, egyéb elvárásokat nem kell teljesíteni, csak saját magunk szórakoztatása a cél: lényegében az SL egy valódi világot lemodellező „játék” ahol, minden a valóság alapján épül fel. Vagyis lehet szórakozni, tanulni sportolni, üzletelni, de egyszerűen csak barátkozni, sétálgatni, beszélgetni.
De meg kell tartani azt az egészséges távolságot, hogy tuduk ez csak egy játék, nem itt kell élnünk, hanem az igazi életben.
Az alábbi oldalak segítségével készült a bejegyzés, és további kiindulópont lehet:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése